Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1,5 szklanki wody.
Nadzienie:
- 30dag filetów z piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu barbecue
- szczypta posiekanego korzenia imbiru
- pęczek szczypiorku
- duży zielony ogórek
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki ziaren sezamu
Przygotowanie:
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować, odstawić na około 30 minut. Mięso z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w cieniutkie paseczki. Łyżkę sosu sojowego wy6mieszać z cukrem oraz połową soku z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać do mięsa.
Przygotować sos pekiński: pozostały sos sojowy wymieszać z sosem barbecie i imbirem, przyprawić resztą soku z cytryny. Szczypiorek oczyścić, opłukać i drobno posiekać. Ogórek umyć i drobno pokroić w słupki. Na 4 łyżkach oleju usmażyć 12 naleśników. Przed odwróceniem posypać każdy ziarnami sezamu. Odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać łyżkę oleju, smażyć na nim mięso przez 3 minuty , od czasu do czasu mieszjąc. Naleśniki cienko posmarować przygotowanym wcześniej sosem pekińskim, nałożyć na każdy mięso, pokrojony szczypiorek oraz ogórek. Zwinąć w rulony, podawać z resztą sosu pekińskiego.
Czas przygotowania 45 minut.