Ciasto:
- 50 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki sody
Polewa orzechowa:
- 20 dag orzechów grubo posiekanych
- 10 dag cukru
- 13 dag margaryny
- 2 łyżki miodu
Krem:
- budyń waniliowy
- 1 masło
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- powidła
Przygotowanie:
- Do mąki dodajemy sodę, margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, jaja oraz wlewamy miód roztopiony w ciepłym mleku, zarabiamy ciasto, które dzielimy na 3 części. 2 części ciasta pieczemy (każdą oddzielnie) na złoty kolor w temperaturze około 190oC.
- Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu na złoty kolor (bardzo krótko). Gorącą polewę wylewamy na 3 część surowego ciasta i pieczemy w temperaturze 180oC.
- Gotujemy budyń z cukrem. Ucieramy mikserem masło do białości i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
- Układamy kolejno: ciasto – powidła – masa – ciasto – powidła – masa – ciasto z orzechami.