Składniki:
Ciasto
- 6 żółtek
- 19 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag palmy
Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć do dwóch jednakowych blach. Na bezę ubić białka 6 dodaj cukier (30 dag). Wlać do blach z nieupieczonym ciastem. Na wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut w temp. 175 – 200 stopni Celsjusza.
Masa
- 3 kubki śmietany kremówki ubić z 5 – 6 łyżeczkami żelatyny (rozpuścić w mleku) i cukrem waniliowym.
- 50 dag owoców
- 2 galaretki truskawkowe
Upieczone i wystudzone ciasto posmarować częścią bitej śmietany. Na to wyłożyć owoce i zalać tężniejącą galaretką . Zastygniętą galaretkę posmarować drugą częścią śmietany. Na koniec śmietanę przykryć plackiem bezowym.