Migdałowiec

Składniki:
Ciasto

  • 6 żółtek
  • 19 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag palmy

Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć do dwóch jednakowych blach. Na bezę ubić białka 6 dodaj cukier (30 dag). Wlać do blach z nieupieczonym ciastem. Na wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut w temp. 175 – 200 stopni Celsjusza.

Masa

  • 3 kubki śmietany kremówki ubić z 5 – 6 łyżeczkami żelatyny (rozpuścić w mleku) i cukrem waniliowym.
  • 50 dag owoców
  • 2 galaretki truskawkowe

Upieczone i wystudzone ciasto posmarować częścią bitej śmietany. Na to wyłożyć owoce i zalać tężniejącą galaretką . Zastygniętą galaretkę posmarować drugą częścią śmietany. Na koniec śmietanę przykryć plackiem bezowym.