Marcepan

Składniki:

Masa serowa

  • 15 dag Kasi
  • 80 dag sera tłustego
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa

  • 4 jajka
  • 25 dag mąki (1,5 szklanki)
  • 35 dag cukru
  • 6,5 dag Kasi
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropli aromatu migdałowego
  • 4 łyżki mąki

Przygotowanie:

Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do tego dodawać po łyżce sera i ucierać. Na koniec dodać stopioną Kasię. Wszystko tak ucierać, aby powstała pulchna masa. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszać. Wypłukany, sparzony mak przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę z proszkiem, stopioną Kasię. Na koniec pianę z białek. Wymieszać to razem. Prostokątną foremkę wysmarować tłuszczem i wlewać na przemian łyżkę masy serowej i łyżkę masy makowej. Piec w piekarniku do 190 stopni Celsjusza 50 minut.

 

Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.