Makaronowa zapiekanka

Składniki:

  • 40 dag makaronu typu penne (skośne rurki)
  • Cukinia
  • Cebula
  • 15 dag żółtego sera
  • Mały słoiczek czarnych oliwek
  • Pół szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 15 dag pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • masło
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie, ostudzić. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odlać, przelać zimną wodą i osączyć na sicie. W dużej misce wymieszać makaron z podsmażonymi warzywami, osączonymi oliwkami, śmietaną, jajkami, startym serem, doprowadzi do smaku solą i pieprzem. Cztery naczynka do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć porcje makaronu. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut, by jajka Si ścięły. Przed podaniem danie posypać natką