Łosoś z sosem pesto

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • Bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Orzeszki piniowe
  • Czosnek
  • Brokuły
  • 6 marchewek
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • Świeży imbir

Przygotowanie:

Filety lub steki z łososia umyć, od góry natrzeć sosem Pesto(roztarte: oliwa z oliwek, bazylia, czosnek i orzeszki piniowe, sól i pieprz do smaku), zawinąć w folię aluminiową posmarowaną sosem Pesto i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec 20 min. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować w naczyniu do gotowania na parze. Marchewkę umyć, obrać, podzielić na kawałki, zalać sokiem pomarańczowym i dodać pokrojony świeży imbir. Gotować aż będzie chrupiąca. Łososia podawać z brokułami i marchwią. Można udekorować cytryną pociętą w ćwiartki.