Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 kolorowe papryki
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1 kostka bulionu warzywnego
- Brazylia, oregano, sól, pieprz
- 1 opakowanie lasagne (500 g)
- 250 g mozzarelli
Sos beszamelowy:
-
50 g masła
-
2 łyżki mąki
-
0,5 l mleka
-
Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Beszamel: W rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką. Stopniowo wlewać zimne mleko i cały czas mieszając zagotować. Sos doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Warzywa umyć, oczyścić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na małe różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinie. Smażyć razem 2-3 minuty, mieszając. Pomidory z puszki zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego odlać do polania wieszczu latanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić razem 10 minut. NA dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty latanii, przykryć je warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli i polać beszamelem. Ułożyć w ten sam sposób kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty latanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać około 45 minut w piekarniku o temp. 130oC