Lasagne z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 3 kolorowe papryki
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Brazylia, oregano, sól, pieprz
  • 1 opakowanie lasagne (500 g)
  • 250 g mozzarelli

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Beszamel: W rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką. Stopniowo wlewać zimne mleko i cały czas mieszając zagotować. Sos doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Warzywa umyć, oczyścić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na małe różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinie. Smażyć razem 2-3 minuty, mieszając. Pomidory z puszki zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego odlać do polania wieszczu latanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić razem 10 minut. NA dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty latanii, przykryć je warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli i polać beszamelem. Ułożyć w ten sam sposób kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty latanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać około 45 minut w piekarniku o temp. 130oC