Składniki:
- niezbyt duży kurczak
- 5-6 łyżeczek mąki
- 2 kostki planty
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka starannie opłukać, a następnie osuszyć i pokroić na części. Mięso lekko zbić. Oprószyć pieprzem i solą. Jajka lekko roztrzepać z odrobiną wody lub mleka. Każdy kawałek mięsa oprószyć najpierw z każdej strony mąką, następnie zanurzać w jajkach, a na końcu obtoczyć w bułce tartej. Olej mocno rozgrzać we frytkownicy lub głębokim garnku. Smażyć w nim ze wszystkich stron mięso na złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczu mięso nakłuć drewnianą szpilką lub widelcem. Jeśli z mięsa wypłynie przezroczysty płyn, to znaczy że kurczak jest gotowy.