Kurczak w piwie

Składniki:

  • duży kurczak,
  • 300 g borowików,
  • natka,
  • cebula,
  • 2 łyżki świeżej śmietany,
  • 1/2 l piwa,
  • 50 g masła,
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, posolić, posypać pieprzem. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć do chwili, aż się zrumienią, dusić jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, śmietanę i piwo. Doprawić do smaku, dusić przez następne 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Odparować sos i polać nim kurczaka.Kurczaka posypać posiekaną natką, podawać na ciepło.