Krokiety z kiełkami

Składniki: 
Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • sól

Nadzienie:

  • 20 dag kiełków słonecznika
  • Por
  • Łodyga selera naciowego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie: 
Jajka, mleko, mąkę i szczyptę soli zmiksować. Odstawić na 30 min. Warzywa umyć, oczyścić. Por i seler posiekać, zeszklić na maśle. Wymieszać z kiełkami i uprażonymi pestkami słonecznika. Dodać ser i szczypiorek . Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem . Patelnię posmarować olejem. Ciasto naleśnikowe wymieszać i wlewać łyżką wazową. Usmażyć cienkie naleśniki z obu stron na jasnozłoty kolor. Na środek naleśników nałożyć farsz tak, aby brzegi pozostawały wolne. Dwa przeciwległe brzegi złożyć do środka, zrolować krokiety. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i podawać