Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- sól
Nadzienie:
- 20 dag kiełków słonecznika
- Por
- Łodyga selera naciowego
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki nasion słonecznika
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka, mleko, mąkę i szczyptę soli zmiksować. Odstawić na 30 min. Warzywa umyć, oczyścić. Por i seler posiekać, zeszklić na maśle. Wymieszać z kiełkami i uprażonymi pestkami słonecznika. Dodać ser i szczypiorek . Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem . Patelnię posmarować olejem. Ciasto naleśnikowe wymieszać i wlewać łyżką wazową. Usmażyć cienkie naleśniki z obu stron na jasnozłoty kolor. Na środek naleśników nałożyć farsz tak, aby brzegi pozostawały wolne. Dwa przeciwległe brzegi złożyć do środka, zrolować krokiety. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i podawać