Kotleciki tradycyjne

Kaufland

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 6 łyżek oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250g mielonej wołowiny lub cielęciny
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 80g bułki tartej
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na łyżce oleju. Czosnek posiekać. Cebulę, czosnek i natkę dodać do mięsa mielonego. Dodać jajko, bułkę tartą, śmietanę, musztardę i przyprawy. Masę mięsną dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Następnie wilgotnymi dłońmi formować okrągłe, spłaszczone kotleciki. Smażyć na łyżce oleju z obu stron na złotobrązowo.