Składniki na 4 porcje:
- 400g makaronu kokardki
- 1-2 czerwone papryki
- 2-3 szalotki lub dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- 100g chudego wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy
- Pół szklanki śmietany do zup
- 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
- 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
- Sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie oczyszczoną z pestek paprykę, obraną cebulę i czosnek oraz boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć rozdrobnione składniki. Śmietanę wymieszać z curry, startym imbirem, solą oraz pieprzem. Wlać do podsmażonych składników i raz zagotować. Makaron odcedzić, włożyć do sosu, wymieszać, posypać posiekaną zieleniną.