Kokardki z sosem curry

Składniki na 4 porcje:

  • 400g makaronu kokardki
  • 1-2 czerwone papryki
  • 2-3 szalotki lub dymki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100g chudego wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • Pół szklanki śmietany do zup
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie oczyszczoną z pestek paprykę, obraną cebulę i czosnek oraz boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć rozdrobnione składniki. Śmietanę wymieszać z curry, startym imbirem, solą oraz pieprzem. Wlać do podsmażonych składników i raz zagotować. Makaron odcedzić, włożyć do sosu, wymieszać, posypać posiekaną zieleniną.