Składniki:
- Duży kalafior,
- 2 pomidory,
- mała puszka zielonego groszku,
- 250 g ryżu,
- 200ml śmietanki,
- łyżka octu winnego,
- sos sojowy,
- ½ łyżeczki curry,
- ½ słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- natka
Przygotowanie:
-Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Gotować przez 5 minut w zakwaszonej octem winnym wodzie. Odcedzić.
-Kalafior przełożyć do rondla, zalać śmietanką wymieszaną z curry i sosem sojowym. Dusić około 20 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory oraz osączony groszek. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.
-Ryż ugotować na sypko. Lekko oprószyć papryką w proszku. Podawać razem z kalafiorem.