Jabłka zapiekane z ryżem

Składniki:

  • 7-8 jabłek
  • 0,5 szklanki cukry lub konfitur
  • 2 łyżki stołowe ryżu
  • Garść rodzynek
  • Jajko
  • 2 łyżki stołowe cukry pudru
  • Kilka suszonych śliwek

Przygotowanie:

Ugotuj ryż, by był dość miekki, nawet lekko rozgotowany. Dokładnie umyj rodzynki, możesz je wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości rumu. Wymieszaj ryż z rodzynkami i przez chwilę podduś w niewielkiej ilości wody. Dodaj surowe jajko, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Duże jabłka najlepiej zielona twarda odmiana umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij wierzchy jabłek i usuń środki z gniazdami nasiennymi. W wydrążone owoce nałóż ryż z jajkiem i rodzynkami, przykryj odciętymi wierzchami. Wstaw jabłka do gorącego piekarnika i zapiekaj aż skóra zacznie się lekko marszczyć.

Przed podaniem posyp ciepłe jabłka cukrem pudrem oczywiście bez pestek. Zamiast ryżu z rodzynkami jabłka możesz napełnić dowolnymi konfiturami lub dżemem, najlepiej lekko wasowatym. Pieczone owoce podawaj na ciepło w charakterze podwieczorku lub jako deser.