Gulasz drobiowy z ziemniakami

Kaufland

Składniki:

  • 400g filetów z kurczaka lub indyka
  • sos sojowy
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 400g małych ziemniaków
  • 1 marchew
  • 2 czerwone cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka chili
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100g różyczek brokułów
  • 4 łyżki oliwy
  • 100g kukurydzy
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn, kolendra, kminek
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu (z kostki)

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym i sokiem z cytryny, posypać posiekanym imbirem, odstawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew oczyścić i pokroić w plasterki, a oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Paprykę oraz papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek i posiekać. Fasolkę szparagową oczyścić, obciąć końce i pokroić na 3 cm kawałki. Różyczki brokułów opłukać i osączyć. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć kawałki mięsa i obsmażyć na rumiano. Wyjąć i trzymać w cieple. Następnie do rondla włożyć ziemniaki, marchew i cebulę. Smażyć razem 3-4 minuty, aż cebula stanie się szklista, a ziemniaki zaczną przywierać do ścianek naczynia. Dodać pozostałe warzywa oraz obsmażone mięso z kurczaka. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Wymieszać i podlać bulionem. Przykryć i dusić jeszcze na małym ogniu 10-15 minut.