Gulasz cielęcy z warzywami

Składniki:

  • 800 g cielęciny (łopatka, mostek)
  • 4 pory
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1-2 łyżki musztardy
  • Łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • Ok. 2 szklanek bulionu wołowego ( z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i żył. Pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Partiami obsmażyć na gorącym tłuszczu.
Pory umyć, odciąć ciemnozielone liście, pokroić w krążki. Podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Dodać mięso i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Podlać częścią bulionu. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas podlewając pozostałym bulionem.