Przepis pochodzi ze strony: wielkiezarcie.com – autor: eNka
Składniki na gołąbki:
- główka kapusty młodej lub starej;
- 1 kg mięsa mielonego (najlepsze indycze np. DUDA);
- 400 g ryżu (4 torebki)
- ewentualnie 2 jajka;
- 3 ząbki czosnku;
- przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, ew. przyprawa do gyrosa);
-
wywar lub kostka rosołowa.
Składniki na sos I:
- wywar lub kostka rosołowa, np. grzybowa;
-
przecier pomidorowy;
-
łyżka mąki;
-
odrobina śmietany;
-
koperek.
Składniki na sos II:
- cebula duża;
- 30-50 dkg pieczarek;
- 1-2 ogórki kiszone;
- przecier pomidorowy;
- 1-2 łyżki mąki;
- sos sojowy;
- przyprawy: vegeta, papryka słodka i ostra, sól, pieprz.
Wykonanie gołąbków:
Z kapusty wykrawamy głąba i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli kapusta jest młoda, to od momentu zawrzenia ok. 5 minut ,a potem tylko parzymy, inaczej liście poprzerywają się). Ryż gotujemy 5 minut krócej niż w przepisie.na opakowaniu. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy przeciśnięty czosnek, ewentualnie jajka i przyprawiamy. Zwijamy gołąbki. Liśćmi, zbyt małymi lub tymi, które ulegną uszkodzeniu wykładamy żaroodporne naczynie i na nich układamy gołąbki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i zalewamy gołąbki. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godz. Przy włączonym termoobiegu godzina powinna wystarczyć. Gołąbki można też zrobić w szybkowarze.
Wykonanie sosu I:
Kostkę rosołową zalewamy taką ilością wrzątku, jaka ma być ilość sosu). Następnie dodajemy przecier pomidorowy do smaku (nie za dużo, bo sos będzie kwaśny) i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i wlewamy do sosu. Można dodać odrobinę śmietany i koperek. Przyprawiamy wg gustu.
Wykonanie sosu II: