Frykadelki nadziewane szpinakiem

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa
  • 250g mrożonego szpinaku
  • Cebula
  • Czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • Ząbek czosnku
  • Sos sojowy
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz
  • Tłuszcz do smażenia
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć. Wymieszać z mięsem, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Szpinak podsmażyć na rozgrzanym maśle, a następnie dusić aż wyparuje woda. Dodać białka i zmiażdżony lub pokrojony czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować zwilżonymi rękami owalne kotlety. Nakładać na nie łyżką farsz i zlepiać.
Każdy kotlet obtoczyć w tartej bułce. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym mocno tłuszczu. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką