Składniki:
- 500g mielonego mięsa
- 250g mrożonego szpinaku
- Cebula
- Czerstwa bułka
- 2 jajka
- Ząbek czosnku
- Sos sojowy
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
- Tłuszcz do smażenia
- Łyżka masła
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć. Wymieszać z mięsem, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Szpinak podsmażyć na rozgrzanym maśle, a następnie dusić aż wyparuje woda. Dodać białka i zmiażdżony lub pokrojony czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować zwilżonymi rękami owalne kotlety. Nakładać na nie łyżką farsz i zlepiać.
Każdy kotlet obtoczyć w tartej bułce. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym mocno tłuszczu. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką