Filety z piersi kurczaka faszerowane papryką

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 dag ostrego parmezanu
  • Około 1/3 szklanki soku pomidorowego
  • Sok z cytryny
  • 2-3 łyżki soku sojowego
  • 4 łyżki oliwy ziołowej
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Filety drobnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć w każdym głęboką kieszeń. Sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i natrzeć filety w środku i na zewnątrz. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić na paski. Do środka filetów włożyć po kilka pasków papryki, posypując je parmezanem. Otwory spiąć wykałaczkami. Resztę papryki  pokroić w kostkę. Cebulę i resztę czosnku obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć filety w cebuli z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykęi doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością soku pomidorowego i dusić mniej więcej 30 min . Podawać z makaronem.