Filet z ryby morskiej zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Sól, pieprz
  • 4 filety z białej ryby morskiej
  • 4 pomidory
  • 200g mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki Pesto

Przygotowanie:

Z umytej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ząbki czosnku obrać, posiekać, rozetrzeć ze sporą szczyptą soli. Oliwę wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Filety rybne opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować przygotowaną marynatą i odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki. Cztery duże kawałki folii aluminiowej posmarować masłem. Na każdym filecie rybnym ułożyć na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Filety zawinąć w folię aluminiową tak, aby nad warstwą sera była wolna przestrzeń (by roztapiający się ser nie przywarł do folii). Pakunki ułożyć na ruszcie grilla i piec około 20 minut. Polać sosem Pesto i podawać.