Faszerowane sandwiche

Na 4 porcje potrzeba 8 kromek chleba tostowego (pszennego lub grahama). Z każdej kromki okrawamy skórkę i smarujemy cienko majonezem. Na 4 kromki kładziemy pociętą w paski zieloną sałatę, po 2 łyżki farszu, ewentualnie dodatki, ponownie sałatę. Przykrywamy pozostałym chlebem, stroną z majonezem do dołu. Kanapkę podajemy przeciętą po przekątnej na pół.

Z ŁOSOSIEM

2 plastry pokrojonego drobno łososia mieszamy z 2 łyżkami tartego chrzanu, 4 łyżkami bitej śmietany i łyżeczką posiekanego koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z SZYNKĄ

50g szynki kroimy w paski i mieszamy z łyżką majonezu oraz łyżeczką keczupu.

Z TUNCZYKIEM

50g tuńczyka rozdrabniamy, dodajemy po łyżce kaparów, drobno pokrojonych konserwowych ogórków, posiekanego szczypiorku i 5 łyżek majonezu.

Z PASTĄ JAJECZNĄ I POMIDORAMI

3 jajka na twardo siekamy, mieszamy z 2 łyżkami majonezu, 2 łyżkami oleju, łyżką musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na pokrojonych w plasterki pomidorach.