Fasolka po bretońsku

Składniki i Przygotowanie:

1. Na noc zalewamy duza iloscia wody 1/2kg przeplukanej fasoli.

2. Następnego dnia fasole odcedzamy i zalewamy jeszcze raz swieza woda dodajac do niej:

– trochę soli,

– pare ziarenek ziela angielskiego,

– 2-3 listki laurowe,

– 2-3 ząbki czosnku.

Gotujemy.

Fasola gotuje się b. długo dlatego co pewnien czas nalezy uzupelnic wyparowana wode.

3. Smażymy cebule i wedliny. Wszystko drobno pokrojone. W wyborze wedlin duza dowolnosc. Moga to byc resztki szynki, slaskiej, zwyczajnej etc. Moze to byc kawalek boczku wedzonego, ew. karkowki. Zalezy co akurat mamy w lodowce. Taki misz-masz smakuje najlepiej, ale pare razy robilam fasolke tylko z kielbasa slaska i tez bylo dobre.

4.Gdy fasola nieco zmieknie dodajemy do niej usmazona cebule i wedline. Nadal gotujemy.

5.Gdy fasola jest juz miekka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy w zaleznosci od upodoban: kminkiem lub majerankiem, lub czabrem.

Chwile jeszcze gotujemy.