Składniki i Przygotowanie:
1. Na noc zalewamy duza iloscia wody 1/2kg przeplukanej fasoli.
2. Następnego dnia fasole odcedzamy i zalewamy jeszcze raz swieza woda dodajac do niej:
– trochę soli,
– pare ziarenek ziela angielskiego,
– 2-3 listki laurowe,
– 2-3 ząbki czosnku.
Gotujemy.
Fasola gotuje się b. długo dlatego co pewnien czas nalezy uzupelnic wyparowana wode.
3. Smażymy cebule i wedliny. Wszystko drobno pokrojone. W wyborze wedlin duza dowolnosc. Moga to byc resztki szynki, slaskiej, zwyczajnej etc. Moze to byc kawalek boczku wedzonego, ew. karkowki. Zalezy co akurat mamy w lodowce. Taki misz-masz smakuje najlepiej, ale pare razy robilam fasolke tylko z kielbasa slaska i tez bylo dobre.
4.Gdy fasola nieco zmieknie dodajemy do niej usmazona cebule i wedline. Nadal gotujemy.
5.Gdy fasola jest juz miekka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy w zaleznosci od upodoban: kminkiem lub majerankiem, lub czabrem.
Chwile jeszcze gotujemy.