Składniki:
- pol kilo gotowanej fasoli
- jedna duża cebula
- 100 g roztopionego masła
- pol szklanki białego wytrawnego wina
- 4 duże pomidory
- szczypta soli
- posiekany ząbek czosnku
- pieprz
Przygotowanie:
Na pol kilo gotowanej fasoli siekamy drobno jedna duża cebule i dodajemy ja w 50 g. roztopionego masła w średniej wielkości garnku, mieszając drewniana łyżka. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pol szklanki białego wytrawnego wina i redukujemy następnie na ogniu do objętości dwu łyżek do zupy, w tym momencie dorzucamy 4 dosyć duże pomidory, obrane, wypestkowane i pokrajane w ćwiartki. Solimy szczypta soli, dodajemy posiekany ząbek czosnku i trochę pieprzu z młynka. Dusimy przez kwadrans na małym ogniu. Następnie dodajemy do tego ugotowana fasole, zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g, masła w drobnych kawałkach, mieszając je równomiernie z fasola, tak aby z sosikiem pomidorowym utworzyła kremową emulsje pokrywającą jednolicie fasole.