Składniki:
- 400g białej fasoli
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- Majeranek, cząber
- Sól, pieprz
- 100 g boczku wędzonego
- 4 łyżki oliwy
- 4-5 cm świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 400g karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 pomidory (albo 1 puszka pomidorów)
- 0,5 l bulionu mięsnego (z kostki)
Przygotowanie:
Umytą fasole namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnego Dina osączyć ,zalać świeżą wodą. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, goździki, po szczypcie suszonego majeranku i cząbru oraz sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez około 50 minut. Połowę wędzonego boczku pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i starty na tarce imbir oraz posiekane chili. Smażyć razem 1 minutę. Włożyć pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć rumiano ze wszystkich stron. Włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cebule, marchew i seler naciowy. Smażyć kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki) oraz osączoną ugotowaną fasole. Całość przełożyć do żaroodpornej formy kamionkowej. Wlać bulion. Wierzch przykryć pozostałym boczkiem pokrojonym na plasterki. Wstawić do piekarnika o temp. 180*C i zapiekać ok. 45 min.