Fasola duszona z mięsem

Składniki:

  • 400g białej fasoli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • Majeranek, cząber
  • Sól, pieprz
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 400g karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 pomidory (albo 1 puszka pomidorów)
  • 0,5 l bulionu mięsnego (z kostki)

Przygotowanie:

Umytą fasole namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnego Dina osączyć ,zalać świeżą wodą. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, goździki, po szczypcie suszonego majeranku i cząbru oraz sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez około 50 minut. Połowę wędzonego boczku pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i starty na tarce imbir oraz posiekane chili. Smażyć razem 1 minutę. Włożyć pokrojone w kostkę mięso. Obsmażyć rumiano ze wszystkich stron. Włożyć obraną i pokrojoną w kostkę cebule, marchew i seler naciowy. Smażyć kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki) oraz osączoną ugotowaną fasole. Całość przełożyć do żaroodpornej formy kamionkowej. Wlać bulion. Wierzch przykryć pozostałym boczkiem pokrojonym na plasterki. Wstawić do piekarnika o temp. 180*C i zapiekać ok. 45 min.