Kaufland
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (około 500g)
- 4 cebule dymki ze szczypiorem
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pęczek młodej marchewki
- 4 łyżki oleju
- 200g wędzonej kiełbasy
- listek laurowy
- sól, pieprz
- kminek, ostra i słodka mielona papryka
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki (z oliwy z oliwek z ziołami)
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć, poszatkować. Cebulę dymkę ze szczypiorem i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać olej. Włożyć cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć na złoto. Dodać kapustę oraz marchew. Włożyć liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką oraz kminkiem. Podlać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać z młodymi ziemniakami z wody.