Składniki:
- 30 dag fasoli
- 4 kiełbasy śląskie
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy, majeranek ,liść ,ziele.
- łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Fasolę namaczamy 1 h, wodę wylewamy i zalewamy wrzątkiem. Może ta czynność się wydawać komuś bez znaczenia, ale tak nie jest, otóż skórka na fasoli się nie łuszczy podczas gotowania i w ogóle jest ta fasola całkiem inna. Gotujemy do miękkości uważając aby się całkiem nie rozpadła. Kiełbasę, boczek wędzony i cebulę dusimy na odrobinie oleju. Przekładamy do fasoli na 0,5 h przed końcem gotowania i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy vegetą ,maggi pieprzem, majerankiem (koniecznie), 3 kulkami ziela i liściem laurowym. Dodajemy ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podgotowujemy przez chwilkę. Z połowy szklanki wody i 1 łyżki mąki robimy zawiesinę i zagęszczamy fasolkę (nie za dużo).