Ciasto:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
Masa:
- 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
- 1/2 l mleka
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 kostka masła
- 6-10 łyżek cukru
Pianka:
- 1/2 l śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan-fix
- 10 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 oC.
2. Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
3. Biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.
4. Ubijamy śmietanę ze śmietan- fix i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch placka.
Do masy można dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.