Składniki:
- 1 średnia cukinia
- sok z cytryny
- 400g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 4-5 łyżek marynowanych oliwek
- 1 jajko
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała ostra papryczka chili
- Zioła prowansalskie
- Mielona słodka papryka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinią umyć, odciąć końce i pokroić ukośnie na plastry grubości ok. 4cm. Z plastrów cukinii wybrać włóknisty miąższ wraz z pestkami. Plastry skropić w środku sokiem z cytryny. Mielone mięso z indyka wymieszać z posiekaną cebulą, pokrojonymi na plasterki oliwkami, jajkiem i tartą bułką. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chili, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą. Przygotowanym nadzieniem napełnić plastry cukinii i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piec ok. 30 minut