Cukinia nadziewana mielonym indykiem

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • sok z cytryny
  • 400g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek marynowanych oliwek
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryczka chili
  • Zioła prowansalskie
  • Mielona słodka papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinią umyć, odciąć końce i pokroić ukośnie na plastry grubości ok. 4cm. Z plastrów cukinii wybrać włóknisty miąższ wraz z pestkami. Plastry skropić w środku sokiem z cytryny. Mielone mięso z indyka wymieszać z posiekaną cebulą, pokrojonymi na plasterki oliwkami, jajkiem i tartą bułką. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chili, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą. Przygotowanym nadzieniem napełnić plastry cukinii i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piec ok. 30 minut