Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- Pół selera
- Mała cukinia
- 2 marchewki
- Łyżka mąki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- Ziele angielski
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w grube plastry. Lekko rozgnieść palcami. Usmażyć na połowie rozgrzanego oleju z masłem Na koniec oprószyć z obu stron pieprzem i solą. Warzywa umyć, oczyścić. Pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na pozostałym oleju i maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć warzywami, polać śmietaną wymieszaną z mąką i tłuszczem, na którym smażyły się warzywa. Posypać angielskim zielem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 OC. Podawać z ziemniakami