Ciasto:
- 400g czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 230g dojrzałych bananów
- 50g ksylitolu
- 16g gorzkiej czekolady
- 30g kakao 16%
- 50g jogurtu naturalnego
- 10g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g mleko zagęszczone, niesłodzone
Polewa:
- 200g jogurtu naturalnego 2%
- 10g cukru waniliowego
- 40g ksylitolu
- 20g kakao 16%
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Fasolę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na sito. Następnie do miski.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski z fasolą dodajemy żółtka, mleko zagęszczone bez cukru, banany, kakao, cukier waniliowy, czekoladę, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie blendujemy nawet do 10 minut.Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać je z masą fasolowo-czekoladową. Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na 70 minut. Przygotowujemy polewę: jogurt podgrzewamy. Dodajemy do niego kakao, ksylitol i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wyjęte i ostudzone ciasto.