Chleb razowy

Rozczyn:

  • niewielka ilość surowego ciasta z poprzedniego pieczenia
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej

Te trzy składniki rozmieszać w dużej misce lub garnku i zostawić przykryte ściereczką na 6-12 godzin.

Po tym czasie dodać:

  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 litr ciepłej wody
  • 3 dag drożdży (rozpuścić w wodzie)
  • 1 kg mąki pszennej (razowej)

Przygotowanie:

Wszystkie produkty wymieszać mikserem lub kopystką i zostawić przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia.

Z gotowego wyrośniętego ciasta odłożyć trochę na rozczyn.

Przygotować dwie foremki do pieczenia, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200oC. Po godzinie pieczenia posmarować wierzch ciasta wodą, aby skórka była chrupiąca i piec jeszcze 15 minut (czyli razem piec 1 godz. 15 minut).

Po upieczeniu natychmiast wyjąć chleb z foremek. Kroić dopiero po wystygnięciu, bo zrobi się glina.

Rozczyn do następnego pieczenia można przechowywać w lodówce przez maksimum 2 tygodnie.