Blok czekoladowy

Składniki:

    • 300 g mleka w proszku pełnego, niegranulowanego
    • 80 g herbatników połamanych na 2-3 części
    • 40 g moreli suszonych, bez pestek
    • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
    • 40 g migdałów, blanszowanych
    • 30 g rodzynek
    • 30 g żurawiny, suszonej
    • 250 g masła pokrojonego na kawałki
    • 120 g wody
    • 130 – 150 g cukru
    • 45 g kakao naturalnego, niesłodzonego
    • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

    1. Formę keksową (długość 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
    2. Rozdrobnić morele, orzechy włoskie, migdały, rodzynki i żurawinę.
    3. Do naczynia włożyć masło, dodać wodę, cukier i kakao, podgrzać, następnie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważone wcześniej mleko w proszku.
    4. Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie z herbatnikami, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, nakładając ją ciasno w taki sposób, by w środku nie powstały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godz. Stężały blok czekoladowy wyjąć z formy, ostrożnie usunąć folię spożywczą.
    5. Blok czekoladowy podawać oprószony cukrem pudrem i pokrojony w 1 cm plastry.