Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami

Przepis pochodzi ze strony: smaczny.pl – autor: Jamaica

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z Nutellą i śliwkami:

  • 1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek)
  • ok. 1/2 szklanki wódki (do namoczenia śliwek)
  • 25 dag masła
  • 20 dag Nutelli

Wierzch:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix

Do dekoracji:

  • 10 dag gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.

Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.