Składniki ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- cukier waniliowy
Składniki masa bakaliowa:
- 20 dag różnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca)
- 15 dag moreli
- 15 dag fig
- 10 dag rodzynek
- 10 dag żurawiny suszonej
- 10 dag migdałów
- 10 dag daktyli
- 2 łyżki masła
- 10 dag cukru
- 0,5 l śmietany kremówki
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włóż je do lodówki na kilka godzin.
Jeżeli masz migdały w skórce, sparz je i obierz (wygodniej skorzystać z migdałów w słupkach). Orzechy posiekaj i wymieszaj z migdałami. Morele, daktyle i figi posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i żurawiną. Orzechy i migdały podsmaż na maśle na złoty kolor (uważaj, aby nie przypalić). Dosyp cukier, poczekaj aż się skarmelizuje, smaż przez chwilę. Dolej śmietanę, wymieszaj, zagotuj. Do masy dodaj pozostałe bakalie, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Większą częścią wylep dno niedużej blachy, ponakłuwaj widelcem. Wyłóż masę bakaliową, na wierzch zetrzyj na tarce pozostałe ciasto. Piecz w temperaturze 200 oC przez około 40 minut. Ciasto możesz przechowywać w lodówce ponad tydzień.