Sałatka ziemniaczana do mięs z grilla

Składniki na 4 porcje

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki bulionu warzywnego w proszku
  • 4 łyżki octu
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 mała główka sałaty
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry grubości    0,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Jabłko umyć, obrać, usunąć pestki pokroić na kawałki. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Ziemniaki wymieszać z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. W garnku zagotować wodę, dodać bulion w proszku, wymieszać. Bulionem polać składniki sałatki, skropić 2 łyżkami octu, doprawić pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Jajko ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. W naczyniu zmiksować żółtko, doprawić 2 łyżkami octu, musztardą i pieprzem, dodać olej, wymieszać. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę, wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę. Sałatę umyć i osuszyć. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, napełnić sałatką ziemniaczaną. Białko pokroić w kosteczkę. Sałatkę posypać szczypiorkiem i pokrojonym białkiem. Podawać do mięs z grilla.