Składniki na 4 porcje
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 100 ml wody
- 2 łyżki bulionu warzywnego w proszku
- 4 łyżki octu
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 4 łyżeczki oleju
- 1 mała główka sałaty
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Jabłko umyć, obrać, usunąć pestki pokroić na kawałki. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Ziemniaki wymieszać z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. W garnku zagotować wodę, dodać bulion w proszku, wymieszać. Bulionem polać składniki sałatki, skropić 2 łyżkami octu, doprawić pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Jajko ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. W naczyniu zmiksować żółtko, doprawić 2 łyżkami octu, musztardą i pieprzem, dodać olej, wymieszać. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę, wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę. Sałatę umyć i osuszyć. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, napełnić sałatką ziemniaczaną. Białko pokroić w kosteczkę. Sałatkę posypać szczypiorkiem i pokrojonym białkiem. Podawać do mięs z grilla.