Sałatka ziemniaczano – serowa

Kaufland

Składniki

  • 500 g bardzo małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • grubo mielony pieprz
  • 250 g ziołowego twarożku homogenizowanego
  • 150 g sera pleśniowego
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • duża garść małych listków (np. cykorii, szpinaku, roszponki, rukoli, endywii, ziół)

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie wyszorować, umyć, włożyć do osolonego wrzątku, ugotować do miękkości uważając, aby się nie rozgotowały. Osączyć, ostudzić. Większe pokroić na ćwiartki, małe zostawić w całości. Posypać koperkiem i pieprzem. Zmiksować twarożek homogenizowany z serem pleśniowym, jogurtem oraz sokiem z cytryny. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Ziemniaczki przełożyć do pojemnika do przechowywania żywności, polać sosem serowym, a na wierzchu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i ziół. Pojemnik zamknąć i schłodzić. Wymieszać przed jedzeniem.