Musaka

Składniki na 6 porcji

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1 mały bakłażan
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g mrożonego groszku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 600 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolony wrzątku, odcedzić i przecisnąć przez praskę albo utłuc na piure, Wymieszać z żółtkami, masłem i doprawić Galka muszkatelowa. Bakłażan umyć, odciąć nasadę ogonka, pokroić w drobna kostkę. Cebule i marchew obrać, posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć pokrojone warzywa i smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Dodać zielony groszek, wlać 1 szklankę wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym, dusić 10 minut. Dodać mielone mięso. Doprawić do smaku przeciętnym przez praskę czosnkiem, ziołami, papryka, solą oraz pieprzem. Dusić razem kolejne 10 minut. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć masa mięsną, na niej ułożyć ziemniaki (można wycisnąć dekoracyjnie za pomocą szprycy). Musakę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 35-40 minut, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.