Cielęce medaliony z pieprzem

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Pół selera
  • Mała cukinia
  • 2 marchewki
  • Łyżka mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Ziele angielski
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w grube plastry. Lekko rozgnieść palcami. Usmażyć na połowie rozgrzanego oleju z masłem Na koniec oprószyć z obu stron pieprzem i solą. Warzywa umyć, oczyścić. Pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na pozostałym oleju i maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć warzywami, polać śmietaną wymieszaną z mąką i tłuszczem, na którym smażyły się warzywa. Posypać angielskim zielem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 OC. Podawać z ziemniakami