Składniki
- 500g pomidorów
- kromek chleba tostowego
- 400 g sera żółtego (gouda, edamski)
- 1/8 l śmietany
- 1/8 l mleka
- 3 jajka
- 100 ml białego wina
- sól
- Pieprz
- Ząbek czosnku
- Listki bazylii
- Masło wo formy
Przygotowanie:
Kromki chleba lekko zrumienić w tosterze lub podsmażyć na patelni.
Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkiem i białym winem. Dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Pomidory sparzyć, obrać. Razem z serem pokroić w plastry.W wysmarowanej masłem formie do pieczenia układać dachówkowo warstwami plastry tostów, pomidorów i sera. Zalać sosem. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 ºC. Przed podaniem posypać listkami bazylii.