Ptasie mleczko z chia

Część czekoladowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (najlepiej ekologicznego) – 400 g
  • 2 łyżki kakao (lub karobu)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki agaru

Część biała:

  • 1 puszka mleczka kokosowego – 400 g
  • 100 ml mleka roślinnego (owsiane)
  • 4 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka syropu klonowego /w wersji nie-wegańskiej miód
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii / ziarenek z 1 laski wanilii
  • 1 i 1/2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

  1. Potrzebne nam będą dwa garnki – jeden do części czekoladowej, drugi do części białej. W każdym z nich umieszczam wszystkie składniki oprócz agaru. Całość podgrzewam  i jednocześnie dokładnie mieszam trzepaczką. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 2-3 min.
  2. Blaszkę (20x20cm) wyścielam papierem do pieczenia. Na dno jej wylewam 1/2 masy czekoladowej. Wstawiam do lodówki na ok. 2-5 min.
  3. Gdy masa lekko stężeje wykładam na nią część białą. Ponownie wstawiam do lodówki, ale tym razem na 10-15 min. W tym czasie reszta masy czekoladowej nam stężeje. Nie martwy się, bo wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać (ewentualnie dodać 1 łyżeczkę mleka, gdyby masa za mocno odparowała).
  4. Gdy masa z chia lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą masę czekoladową.
  5. Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na ok. 3 h. Po tym czasie kroję stężałą masę na małe kawałki i rozkoszuje się ich niezwykłą lekkością 🙂
Smacznego!