Ciasto czekoladowe z fasoli czerwonej

Ciasto:

  • 400g czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 230g dojrzałych bananów
  • 50g ksylitolu
  • 16g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao 16%
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g mleko zagęszczone, niesłodzone

Polewa:

  • 200g jogurtu naturalnego 2%
  • 10g cukru waniliowego
  • 40g ksylitolu
  • 20g kakao 16%

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Fasolę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na sito. Następnie do miski.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski z fasolą dodajemy żółtka, mleko zagęszczone bez cukru, banany, kakao, cukier waniliowy, czekoladę, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie blendujemy nawet do 10 minut.Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać je z masą fasolowo-czekoladową. Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na 70 minut. Przygotowujemy polewę: jogurt podgrzewamy. Dodajemy do niego kakao, ksylitol i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wyjęte i ostudzone ciasto.