Placek z masą toffi i bakaliami

Składniki biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżeczek mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Następnie te dwie masy jajeczne połączyć i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut.

Składniki masa:

  • 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego (lub gotowej masy kajmakowej)
  • 1 margaryna
  • 20 dag bakalii różnych

Puszkę gotować przez 3 godziny w wodzie uzupełniając jej brak podczas gotowania. Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać mleko z tej puszki. Włożyć do masy bakalie.

Składniki polewa:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystko razem wymieszać i lekko zagotować. Na biszkopt wylać masę, na którą następnie wyłożyć herbatniki namoczone w alkoholu. Następnie polewamy herbatniki polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.