Zapiekanka z makaronem

Składniki:

  • 4 garści makaronu rurki
  • 350 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • papryka

Sos:

  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Mięso mielone usmażyć dodając przyprawy: sól, pieprz i paprykę. Cebule pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski. Podsmażyć. Ułożyć kolejno: makaron, mielone, cebule, pieczarki, paprykę. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i zalać nim zapiekankę. Na koniec posypać żółtym serem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 oC.