Tarta z truskawkami

Ciasto:

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Forma 24-26 cm. Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty. Upiec na złoty kolor w temperaturze 200 oC (15-20 minut).

Truskawki:

  • 40 dag truskawek
  • 5-6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Truskawki pokroić i ułożyć na upieczonym i ostudzonym cieście. Dżem wymieszać z sokiem i skórką pomarańczy i pokryć nim truskawki. Włożyć do gorącego piekarnika na 5-10 minut . Tartę można posypać cukrem pudrem lub płatkami migdałów.