Ciasto:
- 15 dag mąki krupczatki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Forma 24-26 cm. Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty. Upiec na złoty kolor w temperaturze 200 oC (15-20 minut).
Truskawki:
- 40 dag truskawek
- 5-6 łyżek dżemu truskawkowego
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Truskawki pokroić i ułożyć na upieczonym i ostudzonym cieście. Dżem wymieszać z sokiem i skórką pomarańczy i pokryć nim truskawki. Włożyć do gorącego piekarnika na 5-10 minut . Tartę można posypać cukrem pudrem lub płatkami migdałów.