Dla 4 osób
- 250g wędzonki
- 4 duże pory
- 3 marchewki
- Korzeń pietruszki
- Kawałek selera
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Łyżka masła
- 4 łyżki śmietany
- Kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- pieprz mielony
- sól
Przygotowanie:
Marchewkę pietruszkę i seler obrać opłukać Pokroić w kawałki. Zalać 5 szklankami wody. Dodać ziele angielski, pieprz w ziarnach, sól do smaku. Gotować 35 minut.
Ziemniaki obrać pokroić w kawałki. Dodać do zupy po 10 minutach gotowania.
Pory opłukać pokroić na kawałki. Masło rozgrzać dodać koncentrat przez chwilę smażyć a następnie dodać pory i smażyć dalej. Pory razem, z podsmażonym masłem wrzucić do zupy. Gotować 5 minut.
Do zup dodać śmietanę sól i pieprz. Mocno podgrzać.
Wędzonkę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Wrzucić do zupy.