Zupa z porów z wędzonka

Dla 4 osób

  • 250g wędzonki
  • 4 duże pory
  • 3 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • Kilka ziaren pieprzu i  ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • sól

Przygotowanie:

Marchewkę pietruszkę i seler obrać opłukać Pokroić w kawałki. Zalać 5 szklankami wody. Dodać ziele angielski, pieprz w ziarnach, sól do smaku. Gotować 35 minut.
Ziemniaki obrać pokroić w kawałki. Dodać do zupy po 10 minutach gotowania.
Pory opłukać pokroić na kawałki. Masło rozgrzać dodać koncentrat przez chwilę smażyć a następnie dodać pory i smażyć dalej. Pory razem, z podsmażonym masłem wrzucić do zupy. Gotować 5 minut.
Do zup dodać śmietanę sól i pieprz. Mocno podgrzać.
Wędzonkę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Wrzucić do zupy.