Biszkopt:
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka mąki (0,5 kartoflanki + 0,5 tortowej)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 budyń wiśniowy bez cukru
- 50 dag wydrążonych wiśni
- 2 szklanki kompotu wiśniowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 kostki margaryny
Przygotowanie:
Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały kompot wymieszać z proszkiem budyniowym, a następnie z płynną galaretką. Zagotować. Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem dodając po łyżce ostudzonej ale nie zimnej masy galaretkowo – budyniowej. Na koniec z wiśniami dodawać po trochu ubitą pianę.