Sernik świąteczny

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 12 jaj
  • 250 g masła
  • 2,5 szk. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 puszka brzoskwiń
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • bułka tarta do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

Przygotować w jednym naczyniu 12 żółtek, a w drugim 10 białek (2 białka nie będą potrzebne). Żółtka, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny zmiksować. Do masy dodawać porcjami twaróg, mąkę i kaszę, cały czas ucierając ciasto. Ubić na sztywno pianę z 10 białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą  łyżką. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 1,15 (45 minut) w 180 oC.