Zapiekanka w sosie beszamelowo-serowym

Składniki:

  • 1 kg makaronu rurki – Lubella
  • 1 kg mięsa mielonego
  • czosnek
  • 2 opakowania szpinaku
  • 1 l mleka
  • 0,5 kostki masła
  • trochę mąki
  • 25 dag żółtego sera
  • 1,5 kostki rosołowej
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Mięso przyprawić dodając czosnek. Szpinak przyrządzamy z czosnkiem. Nadziewamy rurki do połowy mięsem, drugą połowę szpinakiem.

wersja 2: Szpinak rozmrozić dodać zeszkloną cebulę pokrojoną w kostkę, odrobinę vegety + maggi + czosnek i zagotować. Gotować 5 – 10 minut.

Sos beszamelowo-serowy

Masło rozgrzać w garnku, następnie wsypać tyle mąki by zrobiła się gęsta masa. Zestawić z ognia i dodać mleko, mieszać tak długo aż zrobi się jednakowa konsystencja. Wstawić garnek na ogień i mieszać do zagotowania. Dodać kostki rosołowe, pieprz, żółty ser. Gdy ser się roztopi zalewamy sosem rurki poukładane w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 1 godz. w temp. 180oC