Składniki:
- 1 kg makaronu rurki – Lubella
- 1 kg mięsa mielonego
- czosnek
- 2 opakowania szpinaku
- 1 l mleka
- 0,5 kostki masła
- trochę mąki
- 25 dag żółtego sera
- 1,5 kostki rosołowej
- biały pieprz
Przygotowanie:
Mięso przyprawić dodając czosnek. Szpinak przyrządzamy z czosnkiem. Nadziewamy rurki do połowy mięsem, drugą połowę szpinakiem.
wersja 2: Szpinak rozmrozić dodać zeszkloną cebulę pokrojoną w kostkę, odrobinę vegety + maggi + czosnek i zagotować. Gotować 5 – 10 minut.
Sos beszamelowo-serowy
Masło rozgrzać w garnku, następnie wsypać tyle mąki by zrobiła się gęsta masa. Zestawić z ognia i dodać mleko, mieszać tak długo aż zrobi się jednakowa konsystencja. Wstawić garnek na ogień i mieszać do zagotowania. Dodać kostki rosołowe, pieprz, żółty ser. Gdy ser się roztopi zalewamy sosem rurki poukładane w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 1 godz. w temp. 180oC