Zupa z pomidorów i soczewicy

Dla 4 osób:

  • 8 dojrzałych pomidorów
  • 250g czerwonej soczewicy
  • Marchewka
  • Korzeń pietruszki
  • Mały seler
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
  • Sos tabasco
  • Sól, pieprz, listki bazylii lub natka

Przygotowanie:

Soczewicę umyć, zalać bulionem. Gotować ok. 25 minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler oczyścić, umyć. Wrzucić do zupy w trakcie gotowania. Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić  kostkę. Wrzucić do zupy. Gotować następne 15min.
Gdy warzywa będą miękkie, połowę zmiksować. Połączyć z pozostałymi.
Zupę mocno podgrzać. Doprawić do smaku sosem tabasco, solą i Ew. pieprzem. Na koniec posypać listkami bazylii lub natką. Rozlać na talerze.

Rada:

Ułatwimy sobie przyrządzanie potrawy, jeśli świeżą włoszczyznę zastąpimy mrożoną, a pomidory-warzywami z puszki (tzw. Pelati). Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do zupy można dodatkowo dodać łyżkę koncentratu z pomidorów lub pikantnego ketchupu.