Czekoladowe cudo

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru

Masa:

  • 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 6-10 łyżek cukru

Pianka:

  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 10 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 oC.

2. Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.

3. Biszkopt przekrawamy na dwie części i przekładamy masą.

4. Ubijamy śmietanę ze śmietan- fix i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch placka.

Do masy można dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.